web analytics

Weer aan de slag.
Na een maand vakantie.
Toch altijd weer een momentje…

En tegelijkertijd. Als ik naar de praktijk ga, me heb voorbereid, de deur weer open doe, de eerste klant weer binnenlaat en als die tegenover me gaat zitten… Dat ene gevoel. Zo’n prachtig gevoel: het me openstellen voor dat heilige dat voor mij een privé-consult is.
De spanning (toch nog altijd aanwezig op een bepaalde manier).
En de nieuwsgierigheid: wat zal er gaan gebeuren?

In mijn voorbereiding speelt een aantal factoren een grote rol. Een daarvan is dat ik me bewust ben dat een ander stuk van mij aan het werk gaat. Niet mijn hoofd. Niet mijn fysieke, emotionele, mentale kant, maar mijn essentie: mijn spirituele kern. Mijn ziel. Daar begint de heiligheid van het privé-consult; bij het besef dat dat andere stuk nu het woord krijgt. En dat ik, hoewel ik niet in trance ga en er helemaal ‘bij’ ben en voor elk woord de verantwoordelijkheid draag, dat ik toch verrast kan zijn door de beelden die ik zie en door de woorden die ik zeg.

Het allermooiste is het wat mij betreft als ik, vanuit die heilige plek in mij, niet ‘top down’ tegen de klant ga zeggen: zo zit het en dat moet je doen. Nee, dat is niet mijn taak. Want die klant is net zo goed een ziel. Alleen die is, door aards gedoe, een beetje van dat zielsgevoel afgedreven. Dus die kan op dat moment niet goed bij die innerlijke wijsheid die hij of zij net zo goed in zich draagt. Maar het is dus mijn taak om de klant daar naartoe te brengen. Terug naar de kern en naar het eigen heldere weten. Om van daaruit, vanuit die gelijkgestemdheid, samen te kijken naar de situatie zoals die is en wat daar nodig is. Zo voelt de klant zich na afloop niet ‘geadviseerd door iemand van bovenaf’ (wat eigenlijk heel klein maakt), maar juist gezien, gesterkt en terug in eigen kracht!

Nou komt de grote vraag: hoe doe je dat? Ik heb er, geloof het of niet, nog tijdens mijn vakantie over nagedacht. En ik geloof niet dat het iets is wat je dóet als medium. Het is iets wat gebeurt zodra je aan de slag gaat. De klant mag namelijk niks zeggen over de reden van het consult. Die gaat zitten en trekt misschien 2 lintjes, of niet, maar in elk geval: er wordt niks verteld. Ik ga zitten, ik stem af en ik voel. En dan gebeurt het. Ik zeg bijvoorbeeld (gebeurde vandaag): “Je voelt als een flipperkast waarin het balletje de hele tijd heen en weer schiet tussen 2 obstakels: onrustig, gejaagd en het gaat geen kant op. Dat put je uit en je voelt: oude strategieën moet ik loslaten, want die werken niet meer. Je bent veranderd, door een verlies. Je bent niet meer dezelfde. Het verlies, een overlijden als ik het goed voel, heeft je doen inzien, heel heel diep van binnen, dat je lang geleefd hebt vanuit het dóen en dat het nu tijd wordt om te gaan leven vanuit je Zijn.”

Stel dat dit klopt – en dat deed het gelukkig (je kunt er ook naast zitten en dan heb je een probleempje. ; • ) – maar als het klopt, dan gebeurt er iets. De klant is namelijk binnen komen lopen, is gaan zitten, heeft thee of koffie gekregen en wordt vervolgens vanuit het niets ineens ‘gezien’. Echt gezien. En daar, precies daar, komt de magie erin. Want je Ziet als medium de ziel van die persoon. Je Ziet de kern van hem of haar en ook wat die nu doormaakt. En dat Zien is zo… O mensen, dat is zo mooi. Zo ontzaggelijk krachtig en helend. Zo magisch. Want er zijn geen lelijke zielen. Dus je ziet altijd iets moois. En dat voel je dus gebeuren bij die klant, die gezien wordt, in zijn of haar schoonheid en kracht en wijsheid. Maskers, verhalen, imago, het mag allemaal even aan de kant. We zijn waar we wezen moeten: bij de kern van de zaak. En omdat je diegene daar ziet, in de kern, ziet hij of zij zichzelf daar ook weer. En dan… zitten we dus op hetzelfde niveau en kunnen we gaan samenwerken. En natuurlijk: ik werk, ik zie, vertel, duidt, maar… ik leg niks op. Ik blijf bij diegene, alsof ik zijn of haar hand vasthou en steeds check: ben je er nog? Voelt het goed? Kunnen we door naar het volgende stukje? En soms vraag ik ook iets, om die ziel zichzelf te laten horen. Bijvoorbeeld: “Fantaseer eens, als alles mogelijk is, wat zou je dan creëren?” En dan komt het gewoon. En dan zie je klant zelf ook kijken: waar kwam dat nou vandaan?

Dat is in mijn ogen de schoonheid van het privé-consult.
Zo samen even verblijven
in die bubbel van magie.
En daarom hou ik nog steeds van mijn werk.
En leer ik nog iedere dag.
Want wat je kunt leren van magie is oneindig…
Het houdt nooit op…

22 en 23 Augustus: lesweekend privé-consulten, via Zwave in Weesp. Voor (oud)-studenten mediumschap die de volgende stap willen zetten in hun ontwikkeling. Want het houdt nooit op. Nog 2 plekken over. Aanmelden of vragen: janneke@jannekeleber.nl / welkom@zwave-weesp.nl