web analytics

‘Wat heb je d’r aan?’
Dat vroeg laatst een student zich af
toen we het hadden over communicatie met Het Hogere.

Ik noem het even bewust zo, Het Hogere. Niet gidsen of engelen of zo. Omdat ik, door voortschrijdend inzicht, steeds meer het gevoel krijg dat het niet goed is om de spirituele wereld teveel te kaderen. Wij, hier in het aardse, denken supergekaderd. Met mannen en vrouwen, Nederlanders en buitenlanders, jongeren en ouderen, etc. Dat is een kenmerk van ons leven hier: hokjes. Maar Spirit is voor mijn gevoel veel minder afgebakend en juist veel meer… één.

Bovendien dragen we allemaal een stukje Spirit of goddelijkheid ìn ons en dat loopt dan weer naadloos over in het goddelijke om ons heen. Dus inhoudelijk maakt het dus niet uit of je je richt tot je eigen Hogere Zelf of de spirituele wereld om ons heen, vandaar nu maar de naam Het Hogere…

Ik heb er lang vraagtekens bij gehad en zoals u leest zijn mijn ideeën erover nog steeds in ontwikkeling. Maar ik ben nu op het punt dat ik het prettig vind om ernaar uit te reiken en me erop af te stemmen en dan te zien wat er komt. Vooral als ik rondloop met een kwestie.

Zo liep ik deze week op een ochtend op de hei. De zon scheen en van alle kanten schitterden kleine druppeltjes dauw aan de heide, als glinsterende diamantjes. Het was stil en in de verte volgde een ree nauwlettend mijn bewegingen. Kortom: alles was goed, behalve de kwestie in mijn hoofd. En die ging over de angst om mensen teleur te stellen.
Niemand wil iemand teleurstellen. Het is een rotgevoel. En voor mij, als supergetrainde pleaser, geldt dat misschien nog wel meer. Als ik mensen teleurstel, voelt het alsof ik faal. Terwijl het toch af en toe gebeurt. En die kwestie hield mij bezig.
Mijn hoofd draaide rondjes, steeds dezelfde gedachtes die steeds dezelfde emoties opriepen. Voor je het weet, draai je jezelf vast. En op zo’n moment voelt het goed om de cirkel te doorbreken en uit te reiken naar Het Hogere.

– My Spirit friends, how do you perceive us when we disappoint someone?
= Dearest, to start with: you never disappoint us, because we know you from the heart. We are connected with you and are one with you. No expectations, no disappointment. Just de feeling of support and some guidance from time to time.
– Thank you. But how about when I disappoint other people?
= Beloved, you háve to disappoint other people. If possible on a regular basis.
– What? Why!
= If not it would mean that you would only live by other peoples expectations. And that is not what living your life is about.

De opluchting.
De vrijheid.
Ach ja, natuurlijk, zo was het ook.
En ook de beslissing: ik ga dit meer onder de aandacht brengen bij studenten.
Meteen een hele leuke les gecreëerd voor tijdens de Intensieve 4-Daagse in mei.
Want gesprekken als deze… die gun je toch iedereen!